Reklam Şirketleri Part 1 - AdMob

Android uygulamalar için reklam şirketleri adlı bir seri oluşturup bilinen/bilinmeyen şirketleri yazmaya karar verdim. Öncelikle en bilinen olan AdMob'dan başlayalım.

AdMob

Türk android uygulamalarda Admob diyince genellikle akla düşük eCPM gelir. Çünkü Türklere bayağı bir cimri davranıyor Google Amcamız. Reklam verenler de piyasayı çok altta tutuyorlarki eCPM bazen 0,0x $'larda sürünüyor.

Karşılaştırma 

Hemen basit bir karşılaştırma ile Türkçe ve İngilizce dili arasındaki kazanç farklarını görelim.


Üstteki android uygulaması ingilizcedir, alttaki ise türkçedir.İnglizce uygulamanın eCPM değeri 4,5$, Türkçe olan ise nerdeyse 0,60$. Arada yaklaşık 7 kat bir fark var ve yabana atılacak gibi değil. Burdan çıkarılacak ders çok basit: türkçe uygulama zaman kaybıdır :) Bir sonraki yazıda bu TR uygulamalardan daha çok kazanmaktan bahsedeceğim.

AdMob Uygulamaya Nasıl Eklenir ?

Acemi geliştirici arkadaşlar bazı yerlerde takılmış olabilirler. Hemen anlatıma geçeyim. Öncelikle Admob.jar dosyasını projeye ekleyelim.(libs klasörüne atıp java build path->libraries sekmesinden ekleyin).Manifest dosyamızda INTERNET ve ACCESS_NETWORK_STATE izinlerinin olması gerekiyor.
Ayrıca AdMob activitysini de application tagları arasına ekleyelim:

< activity android:configchanges="keyboard|keyboardHidden|orientation|screenLayout|uiMode|screenSize|smallestScreenSize" android:name="com.google.ads.AdActivity" >


Daha sonra reklamın olacağı layouta gidip reklam kodlarını ekliyoruz: Reklam id'sini değiştirmeyi unutmayın.
< com.google.ads.adview=".google.ads.adview" android:gravity="center" android:id="@+id/adView" android:layout_alignparentbottom="true" android:layout_alignparentleft="true" android:layout_height="wrap_content" android:layout_width="fill_parent" ns:adsize="BANNER" ns:adunitid="a150c080ca0c5ee" ns:loadadoncreate="true" >
En dıştaki layouta ekliyoruz:
xmlns:ns="http://schemas.android.com/apk/lib/com.google.ads"
Bağlı olduğu classta ise reklamı çağırıyoruz.
AdView adView = (AdView) findViewById(R.id.adView); adView.refreshDrawableState(); adView.setVisibility(AdView.VISIBLE); AdRequest adRequest = new AdRequest(); adView.loadAd(adRequest);
Çok karışık gözüküyor çünkü bloggerda adam gibi sentaks eklentisi yok. Kodların başındaki ve sonundaki <>'lardan önceki boşlukları silmeyi unutmayın.